Skip to main content

Zwangerschapsverlof - ziek

baby ziekAls je door je zwangerschap ziek bent (zowel voor of direct aansluitend op je zwangerschapsverlof), dan kan jij of je werkgever recht hebben op een uitkering ingevolge de ziektewet.

Ben je in loondienst, dan kan je werkgever de ziektewet-uitkering aanvragen bij het UWV. Ontvang je van het UWV een uitkering, dan moet je de ziektewet-uitkering zelf aanvragen bij het UWV.

De uitkering bedraagt 100% van je dagloon en dient binnen 3 dagen na je eerste ziektedag aangevraagd te worden bij het UWV. 

Als je in de zes weken voor je uitgerekende datum ziek wordt voordat je verlof is begonnen, dan worden deze ziektedagen aangemerkt als zwangerschapsverlofdagen, ongeacht de oorzaak van de ziekte. Je verlof zal hierdoor eerder afgelopen zijn.

 

Voorbeeld ziek en zwangerschap

Je hebt gekozen hebt om 4 weken voor je uitgerekende datum met verlof te gaan en je bent vijf weken voor je verlof 2 dagen ziek en daarna weer beter. Je verlof gaat dan gewoon 4 weken voor je uitgerekende datum. De 2 dagen dat je ziek was tellen wel mee als verlofdagen. Na je bevalling zal je verlof dan 2 dagen eerder eindigen.