Skip to main content

Zwangerschapsverlof - aanvragen

baby aanvragenAls je in dienst bent bij een werkgever, wordt de uitkering voor het zwangerschapsverlof normaal gepsproken aangevraagd door de werkgever. Informeer je werkgever hiervoor tenminste drie weken voor de gewenste ingangsdatum van het verlof. Hij / zij zal dan de uitkering aanvragen bij het UWV. 

De zwangerschapsverklaring van de verloskundige, huisarts of gynaecoloog hoeft niet meer naar het UWV gestuurd te worden bij de aanvraag van de uitkering. Het UWV kan er echter wel om vragen, het is dus wel handig als je die voor de zekerheid opvraagt en aan je werkgever verstrekt.

Als je geen werkgever hebt, moet je zelf contact opnemen met het UWV om de benodigde formulieren aan te vragen. Doe dit minimaal 2 weken voordat je je verlof wilt laten ingaan. Ook bij deze aanvraagformulieren hoeft niet gelijk een zwangerschapsverklaring van de verloskundige, huisarts of gynaecoloog meegestuurd te worden, maar het UWV kan er later wel om vragen.


Het formulier kan je ook downloaden op de website van het UWV.

 

Als een werkneemster in aanmerking komt voor het extra bevallignsverlof in verband met ziekenhuisopname van het kind, kan de verlengde uitkering aangevraagd worden bij het UWV. Daarbij is een verklaring van het ziekenhuis nodig over de ziekenhuisopname van het kind. De aanvraag moet uiterlijk in de laatste twee weken van het eigenlijke bevallingsverlof gedaan worden.