Skip to main content

Zwangerschapsverlof - lengte

baby kalenderDe zwangerschapsverlof-uitkering duurt minimaal zestien weken. Je kan het verlof laten beginnen tussen zes en vier weken voor de dag nadat je uitgerekend bent. Binnen deze termijn mag je zelf kiezen op welke dag je je verlof laat starten.



 

Eerder bevallen dan uitgerekende datum, voor ingangsdatum verlof

Als je eerder bevalt dan dat je verlof is ingegaan, zal de uitkering starten op de dag van de bevalling en heb je gewoon recht op 16 weken verlof.

 

Eerder bevallen dan uitgerekende datum, maar na ingangsdatum verlof

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je te vroeg bevalt. In dat geval blijf je recht houden op je 16 weken verlof. Het verlof dat je voor je bevalling niet hebt kunnen gebruiken, wordt dan bij je verlof na je bevalling opgeteld.

Stel dat je verlof is ingegaan 6 weken vóór de vermoedelijke bevalingsdatum. Je bevalt 2 weken te vroeg. In totaal heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. In dit voorbeeld heb je dan 4 weken voor en 12 weken na je bevalling.

 

Later bevallen dan uitgerekende datum

Als je later dan de vermoedelijke bevallingsdatum bevalt, heb je na je bevalling toch nog recht op het aantal dagen verlof dat je in principe had gekozen. Je totale verlof duurt dan dus langer dan 16 weken.

Als je bijvoorbeeld kiest voor vier weken verlof voor je vermoedelijke bevallingsdatum en je bevalt een week te laat. Je blijft dan na je bevalling recht houden op de 12 weken verlof. In totaal heb je dan vier weken verlof voor je vermoedelijke bevallingsdatum, 1 week overtijd en 12 weken na je bevalling. Uiteindelijk heb je dan dus 17 weken betaald verlof.

 

Extra verlof bij ziekenhuisopname kind

Als het kind na de bevalling langer dan 7 dagen in het ziekenhuis moet verblijven, kan de werkneemster sinds 1 januari 2015 recht hebben op extra bevallingsverlof. Het bevallingsverlof kan maximaal 10 weken langer duren door een ziekenhuisopname.
Als een werkneemster in aanmerking komt voor het extra bevallignsverlof, kan de uitkering aangevraagd worden bij het UWV. Daarbij is een verklaring van het ziekenhuis nodig over de ziekenhuisopname van het kind.

De lengte van het extra verlof wordt als volgt berekend:

1) bereken het totaal aantal dagen dat het kind in het ziekenhuis ligt

2) de eerste zeven dagen dienen hierop in mindering gebracht te worden

3) van het restant worden alleen de dagen geteld die liggen binnen de periode van het normale bevallingsverlof

4) bereken het aantal dagen dat uw bevallingsverlof langer duurt dan 10 weken en trek dat af van het aantal dagen dat bij punt 3 berekend is. Het resultaat is het aantal dagen extra verlof. 

  

Extra verlof bij geboorte meerling

Als de werkneemster een meerling verwacht, heeft ze vanaf 1 april 2016 recht op vier weken extra zwangerschapsvelof (van toepassing bij een uitgerekende bevallingsdatum van 26 mei 2016 of later). Dit nieuwe meerlingenverlof gaat 10 tot uiterlijk 8 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum in. Het bevallingsverlof blijft ongewijzigd.

 

Verlof berekenen 

Via de berekeningsmodule op deze pagina kan je uitrekenen wanneer je verlof mag beginnen en wanneer het dan eindigt. Als je na je bevalling ook de bevallingsdatum invoert, kan je ook zien wanneer je verlof definitief eindigt.